Jak uspořádat voříškiádu ? Malý návod, jak na to !

Chcete uspořádat výstavu voříšků ? Co se očekává od takovýchto výstav pejsků bez PP (průkazu původu) ? Pokusme se nyní udělat takovou exkurzi do těchto setkání pejsků a pejskařů a co je k  úspěšnému pořádání výstavy třeba.

Z výstav voříšků - předvádění pejskaDohnal Libor

Když se pořadatel rozhodne konat výstavu, měl by mít do dne konání dostatek času na nejen na přihlašování účastníků, ale hlavně na shánění sponzorských příspěvků a také podání příslušných řádů a povolení na místní úřad a veterinární správu. (Podrobnosti o různých povoleních na http://www.utulky.estranky.cz/clanky/voriskiady.html.)

Také je vhodné dohodnout tým, kde bude mít každý do zajištění výstavy dohodnuté úkoly.Přihláška, propozice, reklamaPokud chceme na nějakou výstavu jet, většinou ji najdeme přes internet na webu pořadatele, nebo nám přijdou propozice do našeho e-mailu. Málokdy se již chytáme na inzeráty na nástěnkách, obchodech aj., nebo na reklamu v rozhlase. Je dobré, když pořadatelé umožňují platit startovné několika způsoby - hlavní je možnost zaplacení na účet, protože tato možnost je nejlevnější co do nákladů. Propozice by měly být jasně napsány, co se smí a naopak nesmí. Většina pejskařů je ukázněných, ale co je psáno, to je dáno. Neměly by chybět podstatné informace, kdy je prezence, zahájení a přibližný harmonogram výstavy. Pořadatelé by neměli povolit na své výstavě start jejich pejsků, je nefér, když většina umístěných hafíků je místních pořadatelů či klubových.Uzávěrka přihlášekNěkteří pořadatelé umožňují vyjímečně se přihlásit i po uzávěrce. Záleží na jejich dobré vůli.

Pokud nám to umožní, nemusíme již být třeba v tištěném katalogu a zaplatíme zvýšené startovné.Přejímka neboli prezence účastníkůPřijedeme-li na výstavu, čeká nás kontrola, zda jsme v pořádku přihlášeni a máme zaplaceno startovné, zpravidla veterinář zkontroluje pejsky a platné očkování.Dále zpravidla dostaneme katalog účastníků s harmonogramem a popisem výstavních kruhů, přehledem sponzorů, jaké budou doplňkové soutěže, další program atd.Když se pořadatelé činí a hodně snaží, dostávají účastníci hned u vstupu taky nějaké dárky od sponzorů a reklamní předměty.Zahájení výstavyMít dobrého moderátora výstavy a dobré ozvučení je základ úspěchu každé výstavy. Je někdy těžké se tototo úkolu zhostit. Komentátor by měl koordinovat činnosti, které se dějí a nastávají. Neměl by používat vulgarismy a být vlídný k účastníkům a vhodně je povzbudit. Zpravidla představuje sponzory. U komentování výstavy je dobré, aby čtená jména účastníků, psů či sponzorů, nebyla komolena - přepokládá se alespoň základní znalost angličtiny či němčiny a výborná znalost češtiny.Výstavní kruhyVětšinou se dělí účastníci do kruhů dle voříšků a psů bez PP a dále na menší (do 40 cm) a na větší (nad 40 cm). Někdy bývají ještě senioři (nad 8 let) nebo štěňata zvlášť v dalších kruzích.

Při větším počtu účastníků, tak aby v kruzích nebylo cca nad 10 soutěžících, pak je vhodné rozdělit účastníky do více kruhů, např. NO bez PP, Labradoři, voříšci malí fenky, voříšci malí psi, border kolie, dlouhosrstá plemena velká, krátkosrstá malá, jezevčíci atp.

Záleží, jaké máme přihlášeny účastníky, a  také jestli máme dost cen pro všechny kruhy. Nejlépe je, když jsou ceny připraveny pro všechny účastníky. Při menším počtu účastníků v kruzích mají více šancí na umístění.Dobré je každého pejska představit, nejlépe je, když do přihlášky každý o něm něco napíše, a moderátor výstavy to pak přečte.Z výstavních kruhů postupují první (eventuelně i druzí a třetí) do finále o nejlepšího voříška a psa bez PP. Někde se vyhlašuje i mezi nimi absolutní vítěz, ale tohle je spíše sázka do loterie, rozhodnout mezi těmito krasavci. Ideální je nechat vítěze dva, zbude na ně i více cen.Někdy bývá vyhlášen i nejlepší senior bez PP a senior voříšek výstavy. Myslím, že si to senioři zaslouží.PosuzováníNejdůležitější část výstavy. Porota většinou zprvu nechá účastníky nastoupit, pak se trochu projdou,

zastaví a ukáží se ve výstavním postoji. Pak přichází na  řadu individuální posuzování po jednom pejskovi. Pejsek se projde svým tempem, ukáže se rozhodčím zblízka, eventuelně se nechá pohladit, ukáže zoubky. Soutěžící ve zkratce poví něco o svém pejskovi, co umí a co dělá, v krátkosti může i něco předvést.

Porota by ale hlavně měla hodnotit celkovou vizáž pejska, dále jak umí vydržet v daném postoji a jak je klidný a snášenlivý. U seniorů se dále hodnotí poměr stáří a jejich kondice. Pejsek by neměl být obézní, ale ani příliš vyhublý.
Dále se hodnotí jeho srst, zejména u délesrstých se pozná, zdali je dobře vyčesán a má srst hezkou. Také oči a obličej pejska mohou porotu dostat. Pokud se skloubí hodnocení těchto základních prvků, i tak je těžké někdy vybrat vítěze.

Ke každému pejskovi se zpravidla vypisuje posudek neboli posudkový list, kde je pejsek hodnocen - např. krásné tmavé oči, upravená srst, výborné předvedení, rád se mazlí, poslušný, vyrovnaný ale také neposedný, mírně vyhublý, nebo trochu obézní, bázlivý, bojácný atd.

Není ale vhodné psát tam výrazy typu vypadá hrozně, vyžraný atd. V neposlední řadě se hodnotí i předvedení pejska a celková souhra, spolupráce a vizáž pejska s majitelem.

Velice dobré je mít v jednom kruhu nejlépe trojici rozhodčích (nebo lichý počet). Jeden rozhodčí je ale málo, dva mohou mít rozdílný názor. Ideální jsou 3 posuzovatelé. Rozhodčí mohou být třeba řad pejskařů, kteří mají se svými pejsky nějaké výsledky, případně veterinář. Doplňkové soutěžeZáleží na fantazii pořadatelů, co vymyslí. Soutěže by neměly přetěžovat fyzicky ani psychicky pejska ani jeho pána. Dále je vhodné u soutěží odlišit handicapy menších a středních pejsků oproti větším, obdobně jako v agilitách je třída malých, středních a velkých.

Takže buď mít zvlášť kategorie, nebo např. přepočítávat kohoutkovou výšku psa v poměru k výkonu (např. při skoku do výšky počítat překonanou výšku děleno kohoutkovou výškou psa). Soutěže by měly zapojit hlavně pejska, ale i možno někdy i pána.Je vhodné dobře vymyslet a propracovat pravidla každé soutěže (musí být krátká, jasná a pochopitelná, nesmí být při nich z(ne)výhodňováni někteří psi).Například nejrychlejší přivolání by mělo být rozděleno do velikostních kategorií, pejsek s malými nožičkami neběží zpravidla rychleji jako ti s většími.Zvláštní cenyKromě ceny fair play by ceny měly být udělovány jen pejskům, jsou to výstavy pejsků a ne lidí. Vyhlašují se kolikrát nejvzdálenější účastníci, nejdříve přihlášení, nejmladší a nejstarší pes. Je nevhodné vyhlašovat např. nejmladšího a nejstaršího člověka. Také je někdy vyhlašován Pes Sympatie, kde se dávají hlasy od publika.Program a ostatní kolem výstavyVšichni pořadatelé by měli mít předem rozdělené úko

ly, hlavní pořadatel by měl vše řídit. Při výstavě by mělo být zajištěno základní občerstvení, základní jídlo a pití, voda pro psy. Také by se mělo počítat s eventualitou vytrvalejšího deště. Mělo by být dostupné WC, lékárnička. Při výstavě by se neměl příliš podávat tvrdý alkohol, výjimkou je rum do čaje při chladném počasí. Pořadatelé by se samozřejmě neměli veřejně "nalejvat".Pokud máme nějaký doplňkový program, jako např. ukázka agility, obrany, tance se psem, neměl by tento trvat příliš dlouho, vystavovatelé přijeli hlavně soutěžit.

Závěrem

Každou výstavu by měla procházet dobrá a přátelská atmosféra. Důležité je skloubení všech činností od občerstvení až po posuzování v kruzích. Pořadatelé by se neměli tvářit zamračeně a měli by se usmívat.

Každá dobrá výstava se připravuje minimálně půl roku předem. Když se Vám pak vše podaří, a účastníci ás chválí, je to dobrý pocit. Tak vzhůru do toho, pejskové se rádi předvádí.

 

 

 

Autor: Libor Dohnal | pátek 5.11.2010 15:21 | karma článku: 15,72 | přečteno: 2516x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3201x
Jsem rád, když se o problémech či tématech hovoří a hlavně ať mají prostor všechny názory, pokud jsou samozřejmě v mezích slušnosti a zákonů. A nemám rád, když se pomlouvá či nepravdivě informuje za zády. Jinak mne baví poznávat krásné přírodní scenérie a krásy světa.

Seznam rubrik