Jací jsme na pejsky ?

8. 11. 2010 1:50:29
Mezi lidmi je hodně rozšířeno chovatelství, zejména pejsků. Toto malé zamyšlení je zaměřeno na to, jaké máme pejsky a pejskaře. Jakým způsobem je chováme a cvičíme, pojednává tento článek, který se pokusí je zařadit do několika základních skupin.
Foxínek v zimě na cvičáku
Foxínek v zimě na cvičákuDohnal Libor

1. Domácí mazlíčci "gaučáci"img00020.jpg

Někteří mají pejsky, které mají jen jako domácí ozdobu a chodí s nimi akorát ven venčit. U této kategorie psů je důležité, aby chodili ven co nejčastěji - aby se příliš nenudili a taky aby moc neztloustli. Překrmovaný a obézní pejsek trpí a je to již také v některých extra případech kvalifikováno jako týrání, neboť pes trpí na klouby, trávicí systém atd. Co takovému pejskovi doma dovolíme, záleží na nás. Někteří spí s námi v posteli, jiní jsou odkazováni na jiné místo. Když už mu nedovolíme do postele, měl by být alespoň s námi většinou ve stejné místnosti či co nejvíce poblíž.

2. Domácí mazlíčci aktivní

Bydlí také s majiteli v domě nebo v bytě a na rozdíl od předchozí skupiny majitelé dbají o jeho aktivní život, výchovu a výcvik, jezdí s ním např. na výstavy a různé soutěže, skládají s ním zkoušky. Agility skokovka
Samozřejmostí je, že je berou i na dovolenou. Ideální skupina, pes je šťastný a spokojený a i majitel žije aktivně. Dbají na jejich výživu, tak aby byl pes v kondici, ani ne hubený a ani obézní, zajímají se o jejich kvalitu krmiva, dále se starají o srst, tlapky, drápky...Pes má spokojený život a poslouchá s radostí, majitelé je umravňují jen za jejich výstřelky, ale vždy po "psím", čemuž pes rozumí. A když vidí, že je něco nad možnosti a síly pejska, nenutí jej k tomu za každou cenu.

3. Pes venkovní či v kotci

Další skupinou jsou pejskové, kteří mají něco dělat, ale aby to majitele nestálo moc času či finance. Například jen hlídají pozemek, dům, sklad. Důležité je, aby pes nebyl příliš dlouho sám a zavřený v odlehlém prostoru (a i prostorný kotec či bouda je tímto prostorem). Každý pes by měl totiž mít kontakt s člověkem a měl by chodit na procházky mimo svůj rajón, kde bydlí a přežívá. Bohužel se u nás Pejsci venku
neposuzuje jako týrání to, když pes toto nemá, pro posouzení stačí když pes má vodu a žrádlo, případně očkování, ale jinak je pořád sám a zavřený. Škoda. Nezřídka vidíme, že pejsek je skoro celý život uvázaný na řetězu u boudy. Chudák, měl smůlu na ty, kdo si ho vzali.

4. Pes "robot"

Někteří si pořizují psa pod plášťěnkou mazlíka, ale pokud jim pes nevyhovuje, neváhají jej "dát pryč". Proč ? Není vhodný pro výcvik, nedá se cvičit, s ním by nezískal umístění na výstavě, závodech, neudělá zkoušky....to jsou povětšinou padůvody takovýchto sběratelů úspěchů, kde pes má hrát jen úlohu zviditelnění majitele tím, že bude plnit jednu zkoušku za druhou a bude se umísťovat. Nezřídka se stává, že takový pes umírá velmi mladý, a to z "nezjištěných příčin". Pejsci této skupiny pocházejí nejvíce z plemen typu německý ovčák, který je ideální pro výcvik,a pouliční voříšek

přežije-li někdy tu "drezúru", stává se z něj pes skoro robot. Plní úkoly svého pána spíše ze strachu než s radostí. Takhle by to nemělo být. Tito pejskové, když nechápou své majitele, jsou občas vystaveni i fyzickým trestům...Na rozdíl od předchozí skupiny sice nemají tolik nudy, ale na druhou stranu je může dát majitel pryč, v lepším případě najde někoho vhodnějšího, v horším se dozvídáme, že se otrávil či zaběhl nebo prý sám „nějak“ umřel...


Tak co, zařadili jste se někam? Ideální je být v druhé či první skupině. A rád bych, aby poslední dvě skupiny vymizely a nebyly. Agility Brno - šikmá stěna/áčko

Někdy se mohou vyskytovat kombinace prvních dvou a druhých dvou skupin. Samozřejmě, může jich být více, třeba mohou existovat speciální psi slepečtí, záchranářští, ovčáčtí hlídající stáda atd. Já chtěl zmapovat jen ty základní skupiny amatérských chovatelů alias pejskařů.

A pokud chcete psa fyzicky trestat či dokonce použít elektrický či ostnatý obojek (bohužel jsou mezi námi i takoví), vyzkoušejte si ho především na sobě.

Není žádné umění přinutit slabšího po zlém, ale je radost, když ho to naučím po dobrém a ne, aby to dělal ze strachu a z donucení a někdo si na něm masíroval své ego.

Už dnes někteří rozhodčí na psích soutěžích poznají, jestli pes provádí úkony radostně, nebo protože prostě musí – a psi, kteří to dělají jako uzlík neštěstí „bojím bojím“, dostávají méně bodů. Již je všeobecně známo, že při výcviku a výchově je lepší především pozitivní motivace. Metody, jako plácání či dokonce bití a kopání psa budou doufám už jen špatnou minulostí....pes by měl být náš parťák a kamarád.

Sněžná žena

Každý pejsek by měl mít odpovídající výchovu a částečně i nějaký výcvik či činnost, aby se nenudil. I starší hafík, když ho necháme jen ležet, by ocenil trochu přiměřené aktivity.

Ano, pes je největší přítel člověka a chtěl by jím být. Ale bohužel se stává, že člověk je největší nepřítel psa. Staré názory, že patří do kotce či do boudy a na řetěz jsou dnes už doufám velmi scestné. Bohužel jsou v dnešní době stále praktikovány s tichým souhlasem společnosti.

Přidáte-li se k jakékoli skupině, ať již oprávněně či ne, oči a mimika Vašeho pejska hovoří vždy jasně- a to se pozná vždy, psí oči nelžou, neumí to.

Však koukněte na fotky.....doslov níže.


smečka venku na poli
plavkyně
letní bazének pro pejska

jak je dobře v pelíšku


Fotografie k článku mají ilustrační charakter a jejich umístění přímo nesouvisí s jech umístěním v článku.

Nemám totiž fotky psů na řetězu a zavřených v kotci ani psů robotů. A kdybych i měl, nechci je se vůbec dávat. Nelíbí se mi. Mám rád šťastné a spokojené pejsky.

Ale ne však zase rozmazlené.

A myslím, že je pochvalou a poctou, když o nás pejskařích okolí prohlásí, že by chtěli být u nás pejsky.

Autor: Libor Dohnal | pondělí 8.11.2010 1:50 | karma článku: 19.23 | přečteno: 3117x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.45 | Přečteno: 554 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.72 | Přečteno: 1917 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.48 | Přečteno: 280 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.26 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3201

Jsem rád, když se o problémech či tématech hovoří a hlavně ať mají prostor všechny názory, pokud jsou samozřejmě v mezích slušnosti a zákonů. A nemám rád, když se pomlouvá či nepravdivě informuje za zády. Jinak mne baví poznávat krásné přírodní scenérie a krásy světa.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...