Libor Dohnal

Hafíci, Vánoce, Silvestr a petardy

2. 12. 2010 3:17:40
Jak oslavit v pohodě s pejsky konec roku k oboustranné spokojenosti ? Jak vychovat pejska, aby se nebál ? Co mu na štědrovečerní večeři dát a co nedat ? Pokusím se popsat své poznatky z praxe.
Veselé Vánoce a dobrou chuť !
Veselé Vánoce a dobrou chuť !Dohnal Libor

Jo, rachejtle, petardy, prskavky bohužel (zejména pro pejsky) k posledním dnům roku jaksi patří. Takže co dělat, aby se naši mazlíčci nebáli ?

V prvé řadě musíme zůstat klidní my. Když je "jejich vůdce smečky" nervózní, jsou nervózní taky. Když něco vybouchne, čtyřnožec se podívá a my - nic se neděje, pokračujeme ve své činnosti či nečinnosti. A žádné konejšení a mazlení, pes by si to spojil - něco bouchne a já se budu mazlit. Když se venčí a bouchají rachejtle, jdeme dál, jaky by se nechumelilo (i když chumelí), dokud neudělá potřebu, teprve potom jdeme domů. Nemá cenu se vztekat, že teď by se ještě práskat nemělo. Chce to klid klid klid.Vánoce to my pejsci rádi

Když mazlík zalézá někam do nejtemnějšího kouta, necháme ho. On časem pozná, že s námi je to lepší, pokud nás bere jako svého vůdce.

Možná namítnete, že existují různé léky, preparáty atd. Není dobré používat nějaké utlumovadla, protože pes se nemůže hýbat, ale vše vnímá, je to pro něj těžší. Pokud chceme něco investovat, tak jedině přírodní preparáty imitující hormon štěstí serotonin nebo přípravek do zásuvky, který imituje pach laktující feny, což má uklidňující účinek.

A co vánoční menu pro pejska ? Kapra jim nedoporučuji, kosti jsou nebezpečné i pro ně. Je pak obtížné sehnat psí záchranku....nepohrdnou jakýmkoli masíčkem, kuřecím, krůtím aj. Pokud jim něco smažíme či tepelně připravujeme, snažíme se nepoužívat moc konzervantů, umělých barviv.

Nepoužívat sóju, sojový olej, cibuli, zelí, sladkosti - zejména čokoládu, cukroví. Piškoty mohou. Samozřejmě dbáme, aby papání nebylo příliš horké.

Pokud se pejskové nudí, je dobré dát jim nějakou kousací hračku, kostičku z buvolí kůže, pařátek - kousáním do takovýchto věcí si čistí zuby a obrušují zubní kámen....psí stomatolog je drahý.

A nakonec malá fotoinspirace :

ham ham ham

Mňam....

Akce papu

Autor: Libor Dohnal | karma: 12.95 | přečteno: 2917 ×
Poslední články autora