Psí rasismus aneb omezování některých pejskařů

Tohle určitě „bolí“ spoustu pejskařů, tzv. „psí rasismus“. Jde o to, že pokud náš pes splňuje daná určitá kritéria velikostní, hmotnostní, fyzické, psychické aj., měl by se mít možnost vybraných závodů či zkoušek možnost zúčastnit.

Ale nemá. Na některých akcích mají povoleno startovat jen některá plemena a vůbec už ne kříženci a psi bez PP (průkazu původu), ač by dosahovali třeba mnohem lepších výsledků než privilegovaná povolená plemena. Jasně, nelze asi dělat norovací zkoušky s velkým psem, který se do nory nevejde. Ale například psí coursing (běh, psí dostihy) by snad měli mít možnost běhat všichni, jde přeci jen o rychlost.

Nemám nic proti dělení plemen psů na různé kategorie, s průkazem původu, bez průkazu původu, ani výstav pro určitá plemena a kategorie. Existují i výstavy voříšků a psů bez průkazu původu, takže všichni mají možnost se realizovat na svých výstavách.

Další kategorií jsou různé zkoušky, dovednostní soutěže a psí sporty. Například v agilitách (psí překážkový parkur, obdoba koňského) je možno soutěžit po splnění určitých měřitelných limitů s jakýmkoli psem, kterého to baví (stejně jako jeho majitele). Doufám, že dle současného trendu nebudou v budoucnu tyto soutěže jen pro třeba bordery a šeltie…

Jsou totiž bohužel vydávány různé pravidla a nařízení, které kdyby nebyly na pejsky, ale na lidi, byly by určitě diskriminační a rasistické.

Například zákaz startů nechrtích plemen na soutěžích v coursingu. Nebo povolení k určitým zkouškám z výkonu, norovacím zkouškám jen pro určité psy určitých ras. Že by to bylo proto, že jiní pejskové dle určitých „posuzovatelů“  k tomu nemají předpoklady ? Ne, spíš proto, aby byla menší konkurence, aby různá plemena vítězila „bez větších problémů“. Tím „problémem“ je pro některé konkurence jiných psů, kteří kdyby mohli startovat, by někteří mohli být lepší než preferovaná plemena, a jak by to vypadalo, kdyby třeba norovací zkoušky složil lépe kříženec jezevčíka a ne jezevčík ?

Samotní myslivci jsou u nás takovým „státem ve státě“. Mohou takřka beztrestně střílet psy, i když nepáchají žádnou škodu, a jsou třeba jen na poli a ne v „jejich“ revíru, který je prakticky všude (pojem honitba není jen les). Klidně někteří zabijí i psa, který by fyzicky zvěř nikdy dohnat ani nemohl. Přitom by mělo platit, že pokud je způsobena myslivcům nějaké škoda, platí ji majitel psa, a ne „preventivně“ psa odstřelit. Potkal jsem myslivce, který se rozkřikoval na poli patřící zemědělské firmě, že to je jeho honitba a psi tu nemají co dělat, les byl minimálně kilometr daleko. Kde se pak mají psi proběhnout ?

Asi jsou u nás „tlaky“ na patřičná místa – „vořechy a bezpapíráky zakázat“, protože majitelé „papíráků“ za své psy zaplatili pořizovací cenu více než ti ostatní, tak si budou dělat vyhlášky šité na míru hlavně pro sebe. Ale vždyť přeci jakýkoli pejsek a jeho majitel by měl možnost dělat to, co ho baví nejvíce a ne být omezován snůškou mnohdy nesmyslných nařízení a zákazů.

Nedovedu si představit, že by dnešní vyhlášky, pravidla, nařízení zakazující účast některých psů v různých dovednostních soutěžích, byly aplikovány v našem lidském světě – zkuste udělat například Mistrovství republiky jen pro blonďáky s českou národností….dál radši v příkladech pokračovat nebudu, nebo bych mohl být stíhán, neboť nejsem příslušníkem privilegované skupiny obyvatel.

Je ale fakt, že majitelé psů s PP, neboli tzv. papíráků, budou velmi rádi, když budou mít konkurenci co nejmenší. Možná někteří budete oponovat tím, že musíme dodržovat evropské a světové normy dle FCI (mezinárodní kynologické asociace). Ale opičit se zase ve všem nemusíme.

Z právního hlediska se u nás pohlíží na psa jako na "věc". Ale majitelé pejsků jsou také lidé, kteří nechtějí být omezováni se svými „věcmi“ (jako kdyby vyšel zákon, že jako majitelé aut či motorek určité značky-neznačky s nimi nesmíte na dálnice).

Co kdyby se majitelé pejsků spojili a najmuli si šikovného právníka, že jsou diskriminováni jako majitelé pejsků s tím, že nesmí na některé soutěže, jen pro rasu jejich pejska ?

Proto doufám, že tyto bariéry ve světě pejskařů brzy zmizí, taky zde čelíme velkému lobingu. který se z naší politiky rozlezl snad všude.

Autor: Libor Dohnal | pondělí 3.1.2011 11:33 | karma článku: 15,22 | přečteno: 2975x
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3201x
Jsem rád, když se o problémech či tématech hovoří a hlavně ať mají prostor všechny názory, pokud jsou samozřejmě v mezích slušnosti a zákonů. A nemám rád, když se pomlouvá či nepravdivě informuje za zády. Jinak mne baví poznávat krásné přírodní scenérie a krásy světa.

Seznam rubrik