Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jací jsme na pejsky ?

Mezi lidmi je hodně rozšířeno chovatelství, zejména pejsků. Toto malé zamyšlení je zaměřeno na to, jaké máme pejsky a pejskaře. Jakým způsobem je chováme a cvičíme, pojednává tento článek, který se pokusí je zařadit do několika základních skupin.

Foxínek v zimě na cvičákuDohnal Libor

1. Domácí mazlíčci "gaučáci"

Někteří mají pejsky, které mají jen jako domácí ozdobu a chodí s nimi akorát ven venčit. U této kategorie psů je důležité, aby chodili ven co nejčastěji - aby se příliš nenudili a taky aby moc neztloustli. Překrmovaný a obézní pejsek trpí a je to již také v některých extra případech kvalifikováno jako týrání, neboť pes trpí na klouby, trávicí systém atd. Co takovému pejskovi doma dovolíme, záleží na nás. Někteří spí s námi v posteli, jiní jsou odkazováni na jiné místo. Když už mu nedovolíme do postele, měl by být alespoň s námi většinou ve stejné místnosti či co nejvíce poblíž.

2. Domácí mazlíčci aktivní

Bydlí také s majiteli v domě nebo v bytě a na rozdíl od předchozí skupiny majitelé dbají o jeho aktivní život, výchovu a výcvik, jezdí s ním např. na výstavy a různé soutěže, skládají s ním zkoušky.

Samozřejmostí je, že je berou i na dovolenou. Ideální skupina, pes je šťastný a spokojený a i majitel žije aktivně. Dbají na jejich výživu, tak aby byl pes v kondici, ani ne hubený a ani obézní, zajímají se o jejich kvalitu krmiva, dále se starají o srst, tlapky, drápky…Pes má spokojený život a poslouchá s radostí, majitelé je umravňují jen za jejich výstřelky, ale vždy po "psím", čemuž pes rozumí. A když vidí, že je něco nad možnosti a síly pejska, nenutí jej k tomu za každou cenu.

3. Pes venkovní či v kotci

Další skupinou jsou pejskové, kteří mají něco dělat, ale aby to majitele nestálo moc času či finance. Například jen hlídají pozemek, dům, sklad. Důležité je, aby pes nebyl příliš dlouho sám a zavřený v odlehlém prostoru (a i prostorný kotec či bouda je tímto prostorem). Každý pes by měl totiž mít kontakt s člověkem a měl by chodit na procházky mimo svůj rajón, kde bydlí a přežívá. Bohužel se u nás

neposuzuje jako týrání to, když pes toto nemá, pro posouzení stačí když pes má vodu a žrádlo, případně očkování, ale jinak je pořád sám a zavřený. Škoda. Nezřídka vidíme, že pejsek je skoro celý život uvázaný na řetězu u boudy. Chudák, měl smůlu na ty, kdo si ho vzali.

4. Pes "robot"

Někteří si pořizují psa pod plášťěnkou mazlíka, ale pokud jim pes nevyhovuje, neváhají jej "dát pryč". Proč ? Není vhodný pro výcvik, nedá se cvičit, s ním by nezískal umístění na výstavě, závodech, neudělá zkoušky....to jsou povětšinou padůvody takovýchto sběratelů úspěchů, kde pes má hrát jen úlohu zviditelnění majitele tím, že bude plnit jednu zkoušku za druhou a bude se umísťovat. Nezřídka se stává, že takový pes umírá velmi mladý, a to z "nezjištěných příčin".  Pejsci této skupiny pocházejí nejvíce z plemen typu německý ovčák, který je ideální pro výcvik,a

přežije-li někdy tu "drezúru", stává se z něj pes skoro robot. Plní úkoly svého pána spíše ze strachu než s radostí. Takhle by to nemělo být. Tito pejskové, když nechápou své majitele, jsou občas vystaveni i fyzickým trestům...Na rozdíl od předchozí skupiny sice nemají tolik nudy, ale na druhou stranu je může dát majitel pryč, v lepším případě najde někoho vhodnějšího, v horším se dozvídáme, že se otrávil či zaběhl nebo prý sám „nějak“ umřel…

 

Tak co, zařadili jste se někam?  Ideální je být  v druhé či první skupině. A rád bych, aby poslední dvě skupiny vymizely a nebyly.

Někdy se mohou vyskytovat kombinace prvních dvou a druhých dvou skupin. Samozřejmě, může jich být více, třeba mohou existovat speciální psi slepečtí, záchranářští, ovčáčtí hlídající stáda atd. Já chtěl zmapovat jen ty základní skupiny amatérských chovatelů alias pejskařů.

A pokud chcete psa fyzicky trestat či dokonce použít elektrický či ostnatý obojek (bohužel jsou mezi námi i takoví), vyzkoušejte si ho především na sobě.

Není žádné umění přinutit slabšího po zlém, ale je radost, když ho to naučím po dobrém a ne, aby to dělal ze strachu a z donucení a někdo si na něm masíroval své ego.

Už dnes někteří rozhodčí na psích soutěžích poznají, jestli pes provádí úkony radostně, nebo protože prostě musí – a psi, kteří to dělají jako uzlík neštěstí „bojím bojím“,  dostávají méně bodů.  Již je všeobecně známo, že při výcviku a výchově je lepší především pozitivní motivace. Metody, jako plácání či dokonce bití a kopání psa budou doufám už jen špatnou minulostí….pes by měl být náš parťák a kamarád.

Každý pejsek by měl mít odpovídající výchovu a částečně i nějaký výcvik či činnost, aby se nenudil. I starší hafík, když ho necháme jen ležet, by ocenil trochu přiměřené aktivity.

Ano, pes je největší přítel člověka a chtěl by jím být. Ale bohužel se stává, že člověk je největší nepřítel psa. Staré názory, že patří do kotce  či do boudy a na řetěz jsou dnes už doufám velmi scestné. Bohužel jsou v dnešní době stále praktikovány s tichým souhlasem společnosti.

Přidáte-li se k jakékoli skupině, ať již oprávněně či ne, oči a mimika Vašeho pejska hovoří vždy jasně- a to se pozná vždy, psí oči nelžou, neumí to.

Však koukněte na fotky.....doslov níže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie k článku mají ilustrační charakter a jejich umístění přímo nesouvisí s jech umístěním v článku.

Nemám totiž fotky psů na řetězu a zavřených v kotci ani psů robotů. A kdybych i měl, nechci je se vůbec dávat. Nelíbí se mi. Mám rád  šťastné a spokojené pejsky.

Ale ne však zase rozmazlené.

A myslím, že je pochvalou a poctou, když o nás pejskařích okolí prohlásí, že by chtěli být u nás pejsky.

 

 

 

Autor: Libor Dohnal | pondělí 8.11.2010 1:50 | karma článku: 19,23 | přečteno: 3117x
  • Další články autora

Libor Dohnal

Návrat do normálního života ? Dle vlády už nikdy ! Proč ?

Jinak řečeno návrat do normálního stavu už nikdy. Stanovených neustále měněných čísel se nedá nikdy dosáhnout...

27.4.2021 v 16:38 | Karma: 32,24 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Ostatní

Libor Dohnal

Otevřený dopis ŘSD a těm, kdo odpovídají za katastrofální stav dálnic v ČR !!!

Dobrý den, jsem rozhořčen nad situací na našich dálnicích a i silnicích. Dálniční známku jsem si koupil po 5 letech a už si ji zase hezky dlouho nekoupím.

18.7.2016 v 18:50 | Karma: 34,23 | Přečteno: 1516x | Diskuse| Cestování

Libor Dohnal

Banka mi bezdůvodně ruší účet !

Stalo se to někomu z Vás ? Nemyslím ty, kteří měli účet na nule či dokonce v mínusu. Nebo ty, kdo neměli žádné obraty na něm. Já nebyl v tzv. nepovoleném debetu, na účet chodí pravidelné platby a výplata od r.1994, měsíčně jsem poctivě platil za vedení účtu a za několik desítek plateb včetně SIPa, nebyl jsem na BL-black list(zakázané účty). Na stránkách banky se lze dočíst reklamního sloganu "S jedním číslem účtu můžete prožít celý život" - ano můžete, ale neprožijete...ano-reklama je od slova klam.

4.3.2013 v 7:11 | Karma: 17,41 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Ostatní

Libor Dohnal

Pseudospravedlnost pro vyvolené alias Janoušek na svobodě ?!

Tak si to představte. Jede si pán nalitej v autě. Narazí do jiného. Je asi viník nehody-má nabourán předek-nedodržel bezpečnou vzdálenost. Ale to není vše. Ujíždí z místa nehody. Úmyslně před svědky přejede druhou účastnici nehody, prý cizinku (dobrá reklama naší republiky). Neposkytne pomoc, ujíždí, utíká. Až jej chytí, začne si hrát na hodného...tolik víme zatím ze zpráv. Co následuje a bude dál ?

24.3.2012 v 1:12 | Karma: 41,13 | Přečteno: 5217x | Diskuse| Ostatní

Libor Dohnal

Regiojet versus České dráhy-omyly a pravdy

V poslední době se startem žlutých vlaků bylo napsáno hodně. Tento článek se pokusí objasnit nečastější omyly lidí, nebo vznikající fámy.

3.10.2011 v 3:43 | Karma: 24,75 | Přečteno: 4274x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ

Kaštanová, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
3 599 000 Kč

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3201x
Jsem rád, když se o problémech či tématech hovoří a hlavně ať mají prostor všechny názory, pokud jsou samozřejmě v mezích slušnosti a zákonů. A nemám rád, když se pomlouvá či nepravdivě informuje za zády. Jinak mne baví poznávat krásné přírodní scenérie a krásy světa.

Seznam rubrik