Libor Dohnal

Média ! Nedělejte ze psů bestie !

14. 11. 2010 3:45:30
Dítě spadlo z výšky mezi psy. Je mrtvé. Ale hned se neví ?!, jestli zemřelo na následky pádu a odsoudíme psy bez důkazů. Prý to bude trvat...pitva a podobné bláboly v televizi.

I laik nedoktor pozná, jestli bylo dítě pokousáno či ne (kousance budou či nebudou). Ale psy už dali utratit. FUJ ! Hanba ! Z některých zdrojů pronikly informace, že psi dítě znali a že je pouze olizovali (způsob léčby po psím). Když se později prokáže, že psi dítěti neublížili, už to v televizi nebude trhák. Co žene média za tím, že vynášejí nad psy hned soudy ?

Je mi z té většinou jednostranně odsuzující medializace psů špatně. Nechci zde psy za každou cenu obhajovat. Ale to co se děje v honbě za trháky a senzacemi, mne nemůže nechat chladným.

Zejména naše "nejmediálnější" televize neváhá kvůli pořízení ilustračních záběrů "krvelačného" psa použít jakýchkoli prostředků. Přijdou ke kotci a tyčí dráždí psa. Pak se k tomu hodí vhodný komentář a trhák je na světě.

Její nedávno odvysílaný seriál několika dílů o nápravě-polepšovně psů již naštěstí skončil. Vše se točilo jen kolem jednoho - sledovanost. Na pejsky se už jaksi nemyslelo. A diskuse na stránkách této televize k tomuto pořadu byla pečlivě promazávána od nepohodlných komentářů.

Proč se nikdy nedozvíme celou pravdu, dá-li se to vůbec pravdou nazývat ?

Pes se vrhl na koupající se holčičku - nebylo to náhodou jinak ? Pravdu s většinou nedozvíme, protože to, že "Pes chtěl zachránit topící se holčičku a byl pak zabit" se jaksi "nehodí do krámu".

V zahraničí psi roztrhali dvě děti....vylíčí se, jaké jsou to krvelačné šelmy...ale to, že pak našli v oku psa zabodnutou tužku a stopy po zraněních od vpichů už nikdo do světa nevytrubuje...děti si prostě mohou "hrát" se psy jak chtějí a po svém.

Asi jen hamižný zisk a sledovanost vedou média k "narovnávání" těchto zpráv po svém.

Neříkám, a ani nechci tvrdit, že v žádném případě pes člověku neublíží a všechny zprávy o útocích (či spíše obraně) psů jsou úplně nepravdivé. K takovým případům samozřejmě dochází. Pes ale nikdy nevraždí nebo nazabíjí bez důvodu, to je vlastnost bohužel jen lidská.

Pes umí zabíjet, buď to dělá z důvodu hladu a obstarání potravy, nebo se brání, nebo je k tomu cvičen některými jedinci z říše (ne)lidské, kteří by za to měli být odsouzeni.

Hlavní příčina je ale v člověku. Psi již dnes nemohou žít svůj vlastní život, jako vlčí smečka. Chová je, vychovává a cvičí člověk. Ten je hlavní strůjce dobrého i zlého v psí říši. Psí jednání má důvod....není to tak, že "Pes zaútočil bezdůvodně".

Ten, který psa týrá, nechá ho hladovět, či jej cvičí nevhodným způsobem, by vůbec psa neměl vlastnit.

Média pak sice budou mít méně senzací a trháků, ale mohou psát třeba reportáže třeba o tom, jak jsou pro naši zemi velmi důležití naši vojáci v Afgánistánu a jinde v zahraničí a přesvědčovat daňové poplatníky o tom, že miliardy na zahraniční mise jsou potřebnější než je investovat v naší zemi....jak se nám snaží namluvit eurohujeři a amerikofilové.

Rád bych, a věřím, že nejsem sám, aby informace (nejen) o "psích incidentech" byly pravdivé a úplné. A hlavně ne jednostranné.

Autor: Libor Dohnal | karma: 30.87 | přečteno: 3333 ×
Poslední články autora